Wie is … ?

Robert Kranenborg

   foto voorstellen kraan 2   foto voorstellen kraan

Robert Kranenborg (1950) werkte vanaf zijn tiende al in het restaurant van zijn vader in Apeldoorn. In de jaren die volgden begon hij onder aan de ladder, gewoon als hulpje in de keuken, maar die ervaring in het restaurant van zijn vader bleek een goede basis te zijn. Al snel belandde hij in een gerenommeerd restaurant in Amersfoort (De Witte). Daarna kreeg hij de kans in Frankrijk te koken bij een vermaard restaurant in de Provence (L’Oustau de Baumanière) met maar liefst drie sterren, het hoogst haalbare in de culinaire wereld. Vervolgens besloot hij te koken aan boord van de SS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn. Eenmaal terug in Nederland speelde de heimwee naar Frankrijk al snel op en hij belandde in Parijs. Eerst werkte de jonge Kranenborg in een restaurant dat gevestigd was op een boot (Péniche Île de France), maar daarna belande hij bij een van de meest beroemde en mooiste restaurants van Parijs (en misschien wel van de wereld): Le Grand Véfour. Na twee jaar Parijs keerde Kranenborg terug naar Nederland en werkte hij in het Zuid-Limburgse Valkenburg. De Echoput volgde waar wild de specialiteit was, maar weer trok de Franse sfeer aan hem. Volgende standplaats: Brussel. Hij bleef er maar liefst negen jaar. Na dit restaurant (La Cravache d’Or) keerde hij definitief terug naar Nederland. Hij kookte in Den Haag en maakte meteen furore met de stijl die hij meenam uit België en Frankrijk. Na Den Haag werd het Amsterdam in toen misschien wel het mooiste en meest voorname hotel van Nederland, het Amstel Hotel. In 2001 kreeg hij de kans om zijn eigen restaurant te starten: Vossius. Mede door het tegenzittend economisch tij, eindigde dat avontuur drie jaar later, maar Kranenborg kon meteen aan de slag bij het nieuwe Le Cirque in Scheveningen.

Inmiddels heeft Robert Kranenborg als culinair coach een aantal adviseurschappen. Hij trad regelmatig op in tv-programma De Wereld Draait Door (waarover een boek verscheen) en hij was host van tv-programma’s als Over de Kook, TopChef, The Taste en sinds 2015 figureert hij in SBS 6′ Masterchef. Vanaf 2014 is Kranenborg betrokken bij de Robert Kranenborg Academie. In april 2016 werd Robert Kranenborg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn algehele verdienste voor de Nederlandse gastronomie.


 

Mounir Toub

Met niet aflatend enthousiasme staat Mounir Toub (1978) samen met Robert Kranenborg voor de klas van de Robert Kranenborg Academie. Door zijn veelvuldige optreden op tv, geniet hij inmiddels grote bekendheid in kokend Nederland. Sinds 2011 presenteert hij op 24Kitchen niet alleen de Marokkaanse keuken met grote gedrevenheid, maar haakt hij in op een groot aantal andere kookthema’s zoals de Makkelijke maaltijd, Grenzenloos koken, Food recycle, Zomer voor food lovers, Van ramadan tot suikerfeest, Zin in de zomer, Zomersmaken en het culinaire reisprogramma Mounirs Marokko. Inmiddels heeft hij twee seizoenen Kitchen impossible (Net5) achter de rug en op 24Kitchen kreeg hij zijn eigen kookprogramma Mounirs Kitchen; een programma waar kandidaten in wedstrijdverband strijden om een baan in een van de keukens van Ron Blaauw.

 

 

 

 

 

 

Net zo gedreven als Mounir is tijdens en over het koken geeft hij les voor de klas. Hij deed dat geruime tijd voor het Summa College in Eindhoven en sinds 2016 maakt hij deel uit van de Robert Kranenborg Academie. Vraag Mounir wat het belangrijkste ingrediënt is bij het koken en zonder na te denken zal hij zeggen: ‘Liefde!’


 

Pieter J. Bogaers

Elke praktijklesdag begint met een uurtje theorie. Culinair journalist Pieter Bogaers(1962) neemt de leerlingen dan mee de wereld van Robert Kranenborg in. Een wereld waarin het woord kwaliteit met een hoofdletter geschreven wordt. Een wereld waar het gaat om producten en ingrediënten met een verhaal, diervriendelijkheid en duurzaamheid. Om leveranciers met een goed verhaal. En het gaat natuurlijk vooral over smaak! Pieter vertelt meer over de achtergrond van elk product waar die week mee gewerkt wordt, maar het gaat ook over algemene thema’s als vis, wild, de ontwikkeling van de keuken, eigentijdse apparatuur in de keuken, over gasten en recensies in kranten en het web. Ook organiseert hij excursies en workshops bij verschillende toeleveranciers in de omgeving van Amsterdam.

 

V.l.n.r. Mounir Toub, Robert Kranenborg en Pieter Bogaers