Wie is … ?

Robert Kranenborg

   foto voorstellen kraan 2   foto voorstellen kraan

Robert Kranenborg (1950) werkte vanaf zijn tiende al in het restaurant van zijn vader in Apeldoorn. In de jaren die volgden begon hij onder aan de ladder, gewoon als hulpje in de keuken, maar die ervaring in het restaurant van zijn vader bleek een goede basis te zijn. Al snel belandde hij in een gerenommeerd restaurant in Amersfoort (De Witte). Daarna kreeg hij de kans in Frankrijk te koken bij een vermaard restaurant in de Provence (L’Oustau de Baumanière) met maar liefst drie sterren, het hoogst haalbare in de culinaire wereld. Vervolgens besloot hij te koken aan boord van de SS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn. Eenmaal terug in Nederland speelde de heimwee naar Frankrijk al snel op en hij belandde in Parijs. Eerst werkte de jonge Kranenborg in een restaurant dat gevestigd was op een boot (Péniche Île de France), maar daarna belande hij bij een van de meest beroemde en mooiste restaurants van Parijs (en misschien wel van de wereld): Le Grand Véfour. Na twee jaar Parijs keerde Kranenborg terug naar Nederland en werkte hij in het Zuid-Limburgse Valkenburg. De Echoput volgde waar wild de specialiteit was, maar weer trok de Franse sfeer aan hem. Volgende standplaats: Brussel. Hij bleef er maar liefst negen jaar. Na dit restaurant (La Cravache d’Or) keerde hij definitief terug naar Nederland. Hij kookte in Den Haag en maakte meteen furore met de stijl die hij meenam uit België en Frankrijk. Na Den Haag werd het Amsterdam in toen misschien wel het mooiste en meest voorname hotel van Nederland, het Amstel Hotel. In 2001 kreeg hij de kans om zijn eigen restaurant te starten: Vossius. Mede door het tegenzittend economisch tij, eindigde dat avontuur drie jaar later, maar Kranenborg kon meteen aan de slag bij het nieuwe Le Cirque in Scheveningen.

Inmiddels heeft Robert Kranenborg als culinair coach een aantal adviseurschappen. Hij trad regelmatig op in tv-programma De Wereld Draait Door (waarover een boek verscheen) en hij was host van tv-programma’s als Over de Kook, TopChef, The Taste en sinds 2015 figureert hij in SBS 6′ Masterchef. Vanaf 2014 is Kranenborg betrokken bij de Robert Kranenborg Academie. In april 2016 werd Robert Kranenborg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn algehele verdienste voor de Nederlandse gastronomie.

Mounir Toub
Mounir Toub versterkt sinds 2016 de gelederen van de Kranenborg Academie als rechterhand van chef Kranenborg. Velen zullen hem kennen van de zender 24Kitchen waar hij regelmatig pleitbezorger is voor de Noord-Afrikaanse keuken. Belangrijkste ingrediënt voor Mounir? Liefde!