Het lesprogramma

RKA meets SVH

Hoe ziet het lesprogramma van de RKA eruit?
Allereerst krijgen de leerlingen les van meesterkok Robert Kranenborg die kan terugkijken op een lange carrière waarin hij volcontinue kookte in het topsegment van de Nederlandse, Franse en Belgische restaurantwereld (zie ook ‘over Robert Kranenborg’). Sinds 2016 wordt Kranenborg terzijde gestaan door Mounir Toub (bekend van 24Kitchen en Omroep Max) die over ruime onderwijservaring beschikt en die inmiddels twee kookboeken schreef.

Hoe werkt het?
Pupillen komen bij de academie binnen via het UWV of de gemeente. Vervolgens wordt beoordeeld of men in aanmerking komt voor dit opleidingstraject. Hiertoe wordt een kennismakingsgesprek gehouden met onze coaches. Daarbij wordt gekeken naar de persoonlijke motivatie van de kandidaat en er wordt bekeken of men geschikt is voor deelname aan de academie.

Hoe wordt lesgegeven?
Elke week wordt kookles gegeven, eerst verdeeld over twee volle dagen, later één dag per week in combinatie met werk. Chef Kranenborg heeft dan, al naar het seizoen, bepaald welke gerechten centraal staan (vlees, vis, wild, gevogelte of vegetarisch, een zetmeelproduct – dus aardappel, pasta of bijvoorbeeld rijst – en een saus). De bereiding van de gerechten wordt gedurende de lessen verschillende keren herhaald om zodoende voldoende gevoel voor zowel product als techniek te ontwikkelen. Al doende komen tal van kooktechnieken voorbij. De dag begint altijd met een uurtje theorie en alle ingrediënten worden uitgebreid behandeld door een docent uit de culinaire journalistiek die ‘de wereld van Kranenborg’ door en door kent (Pieter Bogaers).

SVH-diploma’s
Tijdens het lesgeven worden de richtlijnen gehanteerd voor het behalen van het KAS-diploma van de SVH (KAS: Keukenassistent). Uitblinkende pupillen gaan op voor het diploma Basiskok van de SVH. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor de examinering en het lesmateriaal. Met deze diploma’s op zak heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

SVH
De afkorting SVH staat voor de onafhankelijke Stichting Vakbekwaamheid Horeca en houdt zich bezig met allerlei opleidingen binnen de Nederlandse horeca. Voor meer informatie zie: svh.nl