Het lesprogramma

Hoe ziet het lesprogramma van de RKA eruit?
Allereerst krijgen de leerlingen les van meesterkok Robert Kranenborg die kan terugkijken op een lange carrière waarin hij volcontinue kookte in het topsegment van de Nederlandse, Franse en Belgische restaurantwereld (zie ook ‘over Robert Kranenborg’). Sinds 2016 wordt Kranenborg terzijde gestaan door Mounir Toub (bekend van 24Kitchen) die over ruime onderwijservaring beschikt.

slide 12

Hoe werkt het?
Pupillen komen bij de academie binnen via het UWV of de gemeente. Vervolgens wordt beoordeeld of men in aanmerking komt voor dit opleidingstraject. Hiertoe wordt een kennismakingsgesprek gehouden met onze coaches. Daarbij wordt gekeken naar de persoonlijke motivatie van de kandidaat en er wordt bekeken of men geschikt is voor deelname aan de academie.

Hoe wordt lesgegeven?
Per week wordt kookles gegeven verdeeld over twee volle dagen. Chef Kranenborg heeft dan bepaald welke gerechten centraal staan (vlees, vis, wild, gevogelte of vegetarisch, een zetmeelproduct – dus aardappel, pasta of bijvoorbeeld rijst – en een saus). De bereiding van de gerechten wordt gedurende de lessen verschillende keren herhaald om zodoende voldoende gevoel voor het product te ontwikkelen. Al doende komen tal van kooktechnieken voorbij. De dag begint altijd met een uurtje theorie en alle ingrediënten worden uitgebreid behandeld.

Op een vaste dag in de week krijgt de groep les van het ROC in rekenen en taal en één dag in de week vindt een excursie of workshop plaats bij een toeleverancier van vis, vlees, kazen of groente in de regio.

Op de laatste dag van de week worden de pupillen mentaal getraind waarbij met behulp van video-analyse terug- en vooruitgekeken wordt op het functioneren in de groep en als individu.